10 Ideeën voor een plasticvrije keuken.

Een plasticvrije keuken hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik allereerst geen werpplastic zoals plasticfolie en plastic zakjes om je eten in op te bergen. Snijplanken van plastic kun je vervangen door exemplaren van duurzaam hout. En gebruik een houten afwasborstel waar je eenvoudig de kop van kunt vervangen.

Als je net begint aan je geen plastic reis is het super eenvoudig om te starten in de keuken. Want met kleine stappen kun je al een enorm verschil maken. En weet je wat ook zo fijn is? Je hoeft er geen groot budget voor te hebben. 

Plastic is niet biologisch afbreekbaar!

Plastic is niet biologisch afbreekbaar waardoor nog vele generaties na ons last hebben van die enorme plastic berg aan afval.  Wetenschappers hebben ingeschat dat een plastic waterfles zo ongeveer 450 jaar nodig heeft om door de natuur afgebroken te worden. 

Dat is toch niet te bevatten? Generaties lang zullen er nog last van hebben. 

En toch hoef je in een gemiddeld huis maar een la open te trekken in de keuken en het plastic vliegt je om de oren. Vaak plastic wat bedoelt is om eenmalig te gebruiken. Denk hierbij aan de plastic zakjes en plastic folie om eten in op te bergen. 

Maar nu we weten hoe schadelijk dit is voor onze planeet is het tijd om (kleine) veranderingen aan te brengen. Ga voor een meer plasticvrij leven en keuken.

Ga voor een plasticvrije keuken! Ontdek de voordelen.

De beste soort plastic vrije keukenbenodigdheden zijn mooi, multifunctioneel en budgetvriendelijk om op te starten. Dat komt omdat ze veel ouderwetse wijsheid combineren met nieuwe en doordachte innovaties die van je plastic vrije keuken de perfecte plek maken voor creatieve oplossingen.

Maar onthoud op je ontdekkingsreis naar een zero waste leven het niet een kwestie is van alles of niks. Want dan zul je zien stranden al je goede voornemens. En het gaat er om steeds een stapje duurzamer te worden. 

De 10 stappen hieronder helpen je een plastic loze keuken. En je zult zien hoe meer je het toepast hoe makkelijker het gaat worden. Ben je er ook klaar voor om ermee te beginnen? 

Hier zijn 10 keukenbenodigdheden om je te helpen plastic vrij te zijn met een beperkt budget.

1. Glazen potten als handige opbergers. 

Glazen potten voor een plastic loze keuken

Glazen potten zijn niet weg te denken in een plastic vrije keuken. Ze zijn functioneel, mooi en betaalbaar. Allemaal goede redenen om er eens een paar aan te schaffen. 

Je kunt ze gebruiken voor het bewaren van rijst (als je deze bijvoorbeeld in een plastic vrije winkel koopt). Maar je kunt er ook heerlijk smoothies in doen. Ziet er super hip uit. En dan natuurlijk wel zonder plastic rietje. 

2. Verpak jouw eten in hippe bijenwasdoeken.

Je eten verpakken in plastic is om meerdere redenen niet gezond. Ten eerste zorgt al dat wegwerp plastic voor een enorme afvalberg wat nog generaties blijft bestaan. En helaas nog niet al het plastic kan goed gerecycled worden. 

Daarnaast zit er in plastic BPA (een weekmaker). Deze schadelijke stoffen komen dus ook in ons eten terecht als je het bewaart in plastic.

Maar er is een alternatief en wel bijenwasdoeken. Ze zijn puur natuur en vooral zonder giftige stoffen zodat jouw voedsel veilig bewaart blijft. 

De bijenwasdoeken zijn makkelijk te gebruiken en je kunt ze ook gewoon weer gebruiken. Wel zo duurzaam dus. Even wassen met biologisch afbreekbare zeep en koud water en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Let er wel op dat je koud water gebruikt. Onder (te) heet water smelt de bijenwas en gaat de werking verloren.

Met een gezin moeten er nogal wat toetjes afgeveegd worden zo op een dag. ongemerkt worden er dus heel wat servetten doorheen gejaagd. En die servetten zitten verpakt in, jawel, plastic voor eenmalig gebruik. 

3. Servetten van stof. 

Maar wees niet angstig voor deze omschakeling. Het is eenvoudiger dan je denkt. Na gebruik gooi je ze gewoon bij het overige wasgoed. En ook niet onbelangrijk omarm de kreukels en vlekken. 

Imperfecties horen bij een meer duurzame levensstijl. Maar wil jouw esthetisch oog ook wat? Kies dan voor donkere servetten. Jouw aandacht wordt dan niet direct naar de vlek getrokken. 

4. Weg met sponsjes, omarm de houten afwasborstel.

Deze verandering is een kleine moeite. In plaats van spotjes (met plastic) of een plastic afwasborstel koop je een houten afwasborstel. Zo’n afwasborstel gaat veel langer mee en ze zijn er ook te koop waarbij je alleen de kop hoeft te vervangen.

De borstels halen het eten goed weg en na gebruik kunnen sommige houten borstels ook op de composthoop. Recyclen voor beginners hoeft niet moeilijk te zijn. 

Die sponsjes zitten allemaal verpakt in plastic en dat is zonde. Daarnaast zijn de sponsjes ook redelijk onhygiënisch. Je spoelt de etensresten (en daarmee ook bacteriën) er minder makkelijk uit dan uit een borstel.

Dus spons eruit en houten duurzame afwasborstel erin. 

5. Ga voor herbruikbare voedsel bewaarzakken 

Maak je keuken zo plasticvrij mogelijk.

Of je nou brood gaat halen bij de bakker of groente bij de groenteboer, je kunt eigenlijk niet zonder een paar handige voedselzakken. 

Je ze wel een beetje vergelijken met de stoffen versie van de glazen potten. 

Ze zijn veelzijdig en betaalbaar. En voor het doen van boodschappen handiger dan een glazen pot omdat ze veel minder wegen en ook makkelijk in een duurzame tas te stoppen zijn. Echt deze aanpassing is super makkelijk en een grote stap naar een plasticvrije keuken. 

Ook zijn er aparte groente zakken te koop. Voor dat je het weet raak je geen plastic meer aan. 

6. Glazen spuitflessen

Reinigingssprays zijn sowieso geen aanrader en ze zitten ook nog eens in plastic flessen. Dus zelf maken die spray en bewaar ze in een glazen fles. En het staat ook nog eens super leuk op het aanrecht.

Zo maak je jouw allesreiniger

De milieuvriendelijke held onder de schoonmaakmiddelen is zijn de zeepvlokken. De zeep heeft als basis olijfolie en is dus heel mild. Mild voor stoffen, de vloer, maar ook jouw huis als je een poetsbui hebt. 

Wil je echt lekker boenen dan los je 1 hand zeepvlokken op in 5 liter heet water. Wil je echt los gaan? Voeg dan 2 eetlepels soda toe. Voor een lekker geurtje kun je gebruik maken van een etherische olie. En klaar is je allesreiniger.

Zeepvlokken voor een machinewasje

Wil je wel eens wat meer experimenteren met de zeepvlokken? Strooi dan een handje zeepvlokken (ongeveer 75 gram) in een lege trommel. Daarna gooi je het wasgoed erboven op. Was alles op het door jouw gewenste programma. Makkelijker wordt het niet. 

De zeepvlokken bewaar je natuurlijk weer in zo’n handige glazen fles. 

7. Een trechterset zonder plastic.

Voordat ik met glazen potten in de weer ging had ik niet eens een trechter. Had ook werkelijk geen idee wat je met zo’n ding zou moeten. Maar geloof me, je gaat er naar verlangen.

Want als je jouw ingeslagen bulkproducten in een glazen pot wil gieten is een trechter eigenlijk onmisbaar. De keren dat je havermout of rijst van de grond moet schrapen zijn voorbij. 

Dus investeren in plasticvrije trechters is echt een must. Let er bij de aanschaf wel op dat je er zowel droge als vloeibare middelen in kan gebruiken. Zo hoef je er maar eentje aan te schaffen. Ook wel zo duurzaam. 

.8 Herbruikbare koffiefilters 

Wie verlangt er nu niet naar een heerlijk kopje koffie in de ochtend? Ik wel! Nu gebruik ik al jaren geen filters meer maar zo’n handige koffiemaker van glas. Maar heb je toch liever filterkoffie? Kies dan voor een herbruikbare variant.

Bij een meer duurzamere levensstijl hoort mijns inziens niet alle quilty pleasures uit het leven te bannen. Maar wel om voor elk product wat je gebruikt een zo’n duurzaam mogelijke variant te kiezen. 

De herbruikbare filters zijn makkelijk schoon te maken. En jouw koffieprut gooi je zo in een composteerbak. 

9. Hersluitbare boterhamzakjes voor werk, school en onderweg

Wie is er niet mee opgegroeid. Boterhammen met kaas in en plastic zakje. Ik denk dat de meesten van mijn generatie (jaren 70) hier wel een beeld bij hebben. 

Maar ook dit kan gelukkig een stuk duurzamer. Jouw lunch verpak je makkelijk in een duurzaam lunchzakje van katoen. Ook ideaal voor de kinderen naar school. Er zijn ook zakjes waar je fruit in kan bewaren dus ook de lunch is eenvoudig plastic vrij te maken.

Uiteraard kan de bijenwas wrap ook. Maar deze herbruikbare lunchzakjes kunnen makkelijk in de vaatwasser. En ze de zakjes zijn ook te koop in te leuke printen. Want ja, een duurzaam oog wil ook wat. 

10. Zakdoeken, bandana’s en vodden in de recycle

Ben je inmiddels lekker op dreef? Ga dan ook eens voor meer hergebruik van stoffen. Denk aan oude zakdoeken, t-shirts en alle andere stoffen die je al lang niet meer gebruikt. 

Gebruik ze om voedsel in te bewaren of rommel in op te ruimen. En natuurlijk kun je ze ook prima gebruiken als poetsdoek als je aan de slag gaat met de milieuvriendelijke allesreiniger.