5 Plantaardige alternatieven voor koemelk. Eenvoudig en echt lekker!

alternatieven voor koemelk

Wat zijn de alternatieven voor koemelk! De redenen waarom je eens wat anders wilt dan koemelk kunnen heel verschillend zijn. Sommige mensen hebben een lactose-intolerantie. Anderen houden van een vegan leefstijl. Weer anderen willen graag meer milieubewust eten en drinken. En gelukkig zijn er vele alternatieven op te koop. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wat zijn plantaardige alternatieven voor koemelk?

Plantaardige alternatieven voor koemelk zijn sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk en rijstmelk. Allemaal hebben ze een andere smaak, voedingswaarden en een impact op ons milieu. 

1. Sojamelk is één van de meest voedzame alternatieven.

Sojamelk is één van de meest voedzame alternatieven voor koemelk. De melk is laag in vet en cholesterolbrij. Hoewel sojamelk geen calcium bevat zoals koemelk kun je ze in de winkels wel vinden met toegevoegd calcium. 

Wat wel goed is om in overweging te nemen is impact van sojateelt op het milieu. Het proces van soja telen is arbeidsintensief en ook worden er kostbare regenwouden gekapt om nog meer soja te kunnen verbouwen. 

Daarnaast wordt er veel soja verbouwd die genetisch gemodificeerd is en behandeld wordt met pesticiden. En dat krijg jij dus ook binnen. Let er dus goed op dat je producten koopt die biologisch (en het liefst lokaal) geproduceerd zijn. 

2. Amandelmelk bevat 50% minder calorieën dan koemelk.

Amandelmerk bevat 50% minder calorieën dan koemelk. Je kunt amandelmelk of veel manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in smoothies, bij je ontbijtgranen, of in je kop koffie. Een voordeel van deze melk is dat het ook geen gluten bevat.

Ook amandelmelk bevat geen calcium van nature. Wel zijn er verpakkingen te koop die verrijkt zijn met calcium. 

Het produceren van amandelmelk is enorm waterintensief als je het vergelijkt met andere melk vervangers. Er is ongeveer 3,79 liter water nodig om 1 amandel te produceren. Amerikaanse amandelen worden voornamelijk in Californië verbouwd, wat vooral zorgwekkend is tijdens perioden van droogte. In vergelijking met melk van koeien zijn ze echter nog steeds een betere optie voor het milieu en verbruiken ze minder water. 

3. Kokosmelk heeft een lage milieu impact.

Kokosmelk wordt gemaakt van de vloeistof van kokosvlees en is een populaire en romige toevoeging aan maaltijden. Het is geweldig voor het maken van curries, soepen, veganistisch ijs en koffiecreamer. 

Je kunt ook kokosyoghurt in de winkel vinden en kokos zorgt voor geweldige veganistische kaas! Het is van nature zoet en bevat weinig koolhydraten.

Een van de beste dingen van kokosmelk is de lage milieu-impact, vooral in vergelijking met soja- en amandelmelk. Hoe meer kokospalmen er worden geplant, hoe meer koolstof wordt opgevangen uit de omgeving. Dit helpt de negatieve impact van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen en verrijkt de bodem.

4. Havermelk heeft de minste milieu-impact onder de vervangers.

Haver kan worden gebruikt om slechte cholesterol te bestrijden, en deze voedingsstoffen zijn nog steeds aanwezig in havermelk. Havermelk bevat van nature ook vitamine D en je vindt er verrijkte havermelk met toegevoegde vitamines. 

Het is ook eenvoudig thuis te maken door haver te mengen met water en te filteren met een kaasdoek. Het is erg romig van structuur en is geweldig om mee te koken, smoothies en koffie te maken, maar het is niet de beste consistentie voor opgeklopte gerechten of desserts. 

Uit milieuoogpunt heeft haver niet zoveel water nodig als andere plantaardige melkalternatieven. Amandelmelk heeft zes keer zoveel water nodig om te produceren en de haverindustrie is over het algemeen duurzamer omdat er tijdens de productie minder koolstof wordt geproduceerd. Havermelk is een van de opties met een lagere milieu-impact van deze lijst!

5. Rijstmelk ook geschikt bij notenallergie.

Rijstmelk is een geweldig alternatief voor mensen met een notenallergie en op zoek zijn naar een smaak die dicht bij gewone melk ligt. De melk is wel een stuk dunner. Ook kan de te zoet zijn als je het toevoegt aan hartige gerechten. 

De rijstproductie vereist veel water en is zorgwekkend tijdens periodes van droogte. Maar vanwege de lange geschiedenis van de wereldwijde rijstproductie hebben boeren duurzame praktijken en irrigatiesystemen ontwikkeld om de impact op het milieu laag te houden.