Waarom je een capsule kast zou willen!

capsulekasten

Capsule kasten gaan over persoonlijke stijl maar ook om op een meer duurzamere en bewustere manier over kleding na te denken. Koop minder, draag meer en vind hoge kwaliteit – dat is het motto hier. Simpele basis items die makkelijk met elkaar te combineren zijn.

De capsule garderobe is hip en trending. En dat is niet zonder reden. En ook niet in de laatste plaats aangeslingerd door Marie Kondo en haar boek decluttering guide. Een inspiratie als het gaat over minimale esthetiek. En het motto hou alleen de spullen waar je echt blij van wordt. 

Het begon bij in de jaren ’70 bij Susie Faux die het capsule garderobe concept bedacht. De oorzaak was haar frustratie over het gebrek aan goed gemaakte kleding. Komt je dat bekend voor? Een jaar of tien later werd het concept bekender omdat de mode ontwerpster Donna Karan kwam met haar eerste capsule collectie ‘ seven easy peaces’.

Een meer duurzame manier om over kleding na te denken.

Capsulekasten gaan over persoonlijke stijl maar ook om bewuster na te denken over wat wij in onze kleding kast handen. Iets waar ook de slow fashion movement over gaat.

Fast fashion en onze consumptiecultuur hebben ons doen geloven dat we alles moeten bezitten. Het resultaat is vaak uitpuilende kledingkasten waarvan we 80% nog niet eens aantrekken ook. Laat staan dat we al die kleding dan ook nodig hebben. 

Het kan geen kwaad om je zo nu en dan eens af te vragen (het liefst voordat je een impuls krijgt om iets te kopen) van; heb ik dit nu echt nodig? En is dit op een duurzame manier gemaakt?

Wat zijn capsule collecties?

Het begon zoals gezegd bij Donna Karen en haar capsule collectie. Inmiddels zijn er meerder mode ontwerpers die zulke collecties op de markt zetten. En waar het oorspronkelijk echt een exclusieve trend was zie je de trend nu doorzetten.

Het is nu een bewening van om met een beperkt aantal kledingstukken jouw kledingkast te vullen. En dat zijn allemaal stukken die je goed met elkaar kan combineren zodat je elke dag er tip top uit kunt zien. En dat hoeven echt geen haute couture stukken te zijn. Integendeel. 

Nog een groot voordeel van minder stukken in je kleding kast is minder keuze. Wel zo overzichtelijk om te weten dat je alles kan combineren met elkaar. Je zult zien dat je elke ochtend zo in je kleren schiet. Je denkt er gewoon niet meer over na. Heerlijk zen word je ervan. 

Hoe werkt een capsule garderobe?

Nu u de geschiedenis en het waarom van het maken van een capsule-garderobe kent, gaan we eens kijken hoe je er een kunt bouwen. Eigenlijk is er geen goede of foute manier om een capsule garderobe samen te stellen. 

Zo zijn er verschillende projecten die een inspiratie zijn om met minder kledingstukken door het leven te gaan. Eentje ervan is project 333 van Courtney Carver met haar movement be more with less. 


Wat is het 333-project van Courtney Carver?

Met het 333-project be more with less spoort Courtney mensen aan om mensen 33 verschillende items te kiezen en deze dan gedurende de drie maanden te dragen. En, ja, dit is inclusief schoenen en accessoires. 

Het gaat er bij 333 echt om een simpele capsule kast te maken per seizoen. Deze capsule garderobe helpt jou je leven op te ruimen en kies je voor een duidelijke styling per seizoen. Woon je in een land met minder seizoenen dan kun je jouw kast daar natuurlijk op aanpassen. 

Ga jij de uitdaging van de capsule garderobe aan?

Ook met minder kledingstukken kun je jouw eigen stijl ontwikkelen. En bij de capsulekasten lijkt het misschien alleen te gaan om minimalisme en minimale kleuren. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. 

Het leuke is er zijn geen regels voor het inrichten van jouw kledingkast. Alles kan en mag. Het moet alleen een bewuste keuze zijn. Er zijn geen regels voor wat je wel en niet mag dragen!

Neem Elizabeth Cline, auteur van ‘Overdressed’ als voorbeeld. Ze begon de Glam Capsule Challenge in 2018 om felle kleuren, opvallende silhouetten en veel accessoires te promoten. Ze vroeg haar Instagram-volgers om mee te doen en het op hun manier te doen. De oefening bewees dat alles wat je nodig hebt om te genieten van een minder hectische kast, doordachte samenstelling en consumptie is.

Onthoud gewoon: er is geen universele capsule garderobe. Er is niet één manier. En zeker niet één juiste manier. Het is gewoon een hulpmiddel om te ontdekken wie jij bent en met alleen kledingstukken die voor jou betekenisvol zijn. En echt het zal jouw creativiteit aanwakkeren.