Op reis? De voordelen van duurzame hamamdoeken.

duurzame hamamdoek

Duurzame hamamdoeken vinden hun oorsprong in Turkije waar ze al eeuwenlang gebruikt worden in badhuizen, hamams. De doeken worden daar gebruikt voor zowel als droogdoek of als omslagdoek. Echt multifunctioneel ook. Of je ze nou gebruikt als handdoek of als picknickkleed. Je kunt er alle kanten mee op. En er zijn ook duurzame te koop!

De hamamdoek is een traditionele Turkse handdoek. Ook wel Pestemal of Fouta genoment. Ze worden veel gebruikt in badhuizen en hamams. De hamamdoeken worden gemaakt van katoen zodat ze veel vocht kunnen opnemen. Ideaal voor op reis omdat ze ook licht van gewicht zijn. 

Waar is een hamamdoek van gemaakt?

De grondstof voor een hamamdoek is veelal katoen. Eén van de kwaliteiten van katoen is dat het snel en veel vocht kan opnemen. Dat is dan ook de reden waarom de hamamdoek ook goed werkt als strandlaken of saunadoek. Tegenwoordig worden ze ook gemaakt van katoen.

En wat ook een groot voordeel is is dat de hamamdoeken snel drogen. Hierdoor zijn ook super geschikt om mee te nemen op reis. Ze wegen relatief weinig en zijn super snel droog. 

Aan veel hamamdoeken zitten een specifiek item en dat zijn de handgeknoopte franjes. 

Wat kun je met hamamdoeken?

 • Een hamamdoek is multifunctioneel. Gebruik ‘m als strandlaken, handdoek, omslagdoek of pareo. 
 • Ben je graag buiten? Gebruik ‘m dan als picknickkleed.
 • De hamamdoeken zijn ook ideaal als speelkleed voor je kinderen. Zowel binnen als buiten. 
 • Fleur je badkamer op met een paar mooie exemplaren. Een hamamdoek heb je echt in alle soorten en maten. Ideaal als gastendoek. 
 • Uiteraard is de hamamdoek ook geschikt voor in de sauna. Hij neemt goed vocht op en is ook snel weer droog. 
 • Gebruik ‘m als wandkleed. Hip voor een bohemian interieur stijl. 
 • Gebruiken ‘m als plaid op een wat koudere zomeravond. 
 • Omdat de doeken goed vocht opnemen zijn ze ook geschikt als theedoek en keukendoek. 
 • En als laatste doen ze ook goed dienst als tafelkleed. Door de veelzijdigheid aan prints past er altijd wel eentje in jouw interieur. En je wast ze gemakkelijk na een etentje. 

De voordelen van hamamdoeken:

 1. Goed vocht absorberend.
 2. Snel droog na gebruik.
 3. Lichtgewicht, makkelijk mee te nemen.
 4. Compact, makkelijk in te passen in je koffer.
 5. Hypoallergeen (mits van bamboe).
 6. Antibacterieel (mits van bamboe).
duurzame hamamdoeken
Duurzame hamandoeken van ZusenZomer

Hoe moet je de hamamdoek wassen?

 • Was de doek niet te heet. Katoen heeft de neiging om te krimpen. Bij voorkeur niet warmer dan 30º C.
 • Gebruik geen wasverzachter. Net als bij handdoeken zorg was verzachten ervoor dat de doeken minder vocht opnamen.
 • Als je de hamamdoek voor de eerste keer gaat wassen is het goed om even alle knoopjes van de franjes aan te trekken. Zo voorkom je dat ze losraken in de wasmachine. 
 • Fel gekleurde doeken kun je wassen met een scheutje azijn. Hierdoor blijven de kleuren langer behouden. 
 • Stop de hamamdoeken niet in de droger. Ze zijn sowieso al lekker snel droog. 

Duurzame Hamamdoeken van ZusenZomer

We zijn een grote fan van de hamamdoeken. En persoonlijk kiezen we dan voor een duurzame variant. ZusenZomer hebben echt hele mooie exemplaren. Mooie kwaliteit en ook niet al te duur. 

De hamdoeken worden gemaakt in kleine weverijen in Tunesië en Turkije. De doeken worden gemaakt in echte familiebedrijven waar nog op een ambachtelijk manier geweven wordt. 

En omdat er een eerlijke prijs betaald wordt dragen de doeken bij aan de werkgelegenheid in de vaak achtergebleven dorpjes. Dit geeft deze dopen de economische vooruitgang die zij vaak zo hard nodig hebben. 

ZusenZo bezoekt ook met regelmaat deze bedrijfjes waardoor er ook een goede en langdurige samenwerking ontstaat. 

Hamamdoeken van bamboe 

Bamboe is van nature een duurzame grondstof dan de meeste textielvezels. Een hamamdoek voelt ook veel zachter aan dan bijvoorbeeld katoen. Het geeft je echt het luxe gevoel van zijde en kasjmier.

Een ander groot voordeel ten opzichte van de katoenen variant is dat een doek van bamboe antibacterieel is en niet irriteert op de huid. Ideaal dus voor mensen die een gevoelige huid hebben of last hebben van allergieën. 

Omdat de bamboeplant zelf een antibacteriële stof aanmaakt zijn er geen pesticiden nodig om bamboe te laten groeien.  De anti allergenen en hypoallergene werking blijft behouden ook als je de doeken wast. Ook bamboe niet warmer wassen dan 30º C. 

Een ander voordeel ten opzichte van de katoenen hamamdoek is dat de bamboe doeken twee keer sneller vocht opnemen. Dit heeft te maken met dat bamboevezels een gaatjes structuur hebben waardoor dezelfde dikte hamamdoek twee keer sneller vocht opneemt en ook twee keer sneller droogt. 

Bamboe hamamdoek Aquastreeps is ambachtelijk geweven. Dit betekent dat er soms een licht kleurverschil of een klein weeffoutje in de hamamdoek kan zitten. Ook kan het gewicht van de hamamdoek licht varieren. Dit hoort bij een ambachtelijk gemaakt product. Om je bamboe hamamdoek(en) in perfecte conditie te houden, ontvang je bij je bestelling een wasvoorschrift.


 1. Waar wordt een hamamdoek van gemaakt?

  De grondstof voor een hamamdoek is veelal katoen. Eén van de kwaliteiten van katoen is dat het snel en veel vocht kan opnemen.

 2. Wat kun je met een hamamdoek?

  1. Een hamamdoek is multifunctioneel. Gebruik ‘m als strandlaken, handdoek, omslagdoek of pareo. 
  2. Ben je graag buiten? Gebruik ‘m dan als picknickkleed.
  3. De hamamdoeken zijn ook ideaal als speelkleed voor je kinderen. Zowel binnen als buiten. 
  4. Fleur je badkamer op met een paar mooie exemplaren. Een hamamdoek heb je echt in alle soorten en maten. Ideaal als gastendoek. 
  5 Uiteraard is de hamamdoek ook geschikt voor in de sauna. Hij neemt goed vocht op en is ook snel weer droog. 
  6. Gebruik ‘m als wandkleed. Hip voor een bohemian interieur stijl. 
  7. Gebruiken ‘m als plaid op een wat koudere zomeravond. 
  8. Omdat de doeken goed vocht opnemen zijn ze ook geschikt als theedoek en keukendoek. 
  9. En als laatste doen ze ook goed dienst als tafelkleed. Door de veelzijdigheid aan prints past er altijd wel eentje in jouw interieur. En je wast ze gemakkelijk na een etentje.

 3. Wat zijn de voordelen van hamamdoeken?

  1. Snel droog na gebruik.
  2. Lichtgewicht, makkelijk mee te nemen.
  3. Compact, makkelijk in te passen in je koffer.
  4. Hypoallergeen (mits van bamboe).
  5. Antibacterieel (mits van bamboe).

 4. Zijn er hamamdoeken van bamboe?

  Ja, duurzame hamamdoeken van bamboe bestaan. Een hamamdoek voelt ook veel zachter aan dan bijvoorbeeld katoen. Het geeft je echt het luxe gevoel van zijde en kasjmier.

 5. Is een hamamdoek van bamboe duurzaam?

  Bamboe is van nature een duurzame grondstof dan de meeste textielvezels. Omdat de bamboeplant zelf een antibacteriële stof aanmaakt zijn er geen pesticiden nodig om bamboe te laten groeien. Het kiezen van een bamboe hamamdoek is dus een duurzamer alternatief.

 6. Wat zijn de voordelen van een bamboe hamamdoek?

  1. Een hamamdoek van bamboe is van nature antibacterieel.
  2. Een doek van bamboe stof irriteert niet op de huid en is dus ideaal voor mensen die een gevoelige huid hebben of last hebben van allergieën. 
  3. De anti allergenen en hypoallergene werking blijft behouden ook als je de doeken wast. Ook bamboe niet warmer wassen dan 30º C.