Het ligt nog vers in mijn geheugen (en helemaal begrijpen doe ik het nog niet) maar de run op wc-papier aan het begin van de corona-crisis was een fenomeen. Het begrip hamsteren kreeg voor mij een hele nieuwe dimensie. Kennelijk is een goed rolletje een levensbehoefte waar gestreden voor moet worden.
Dat zette me aan het denken. Hoeveel rollen jagen we er eigenlijk doorheen met z’n allen? En hoe kunnen we dat duurzamer doen?
Hoeveel wc rollen gebruiken we per jaar?
In Nederland vegen we er met z’n alleen al zo’n 100 rollen per per persoon per jaar doorheen. Voor de visueel ingestelde mens: dit is 22.000 kilometer aan doorgespoeld wc papier. Wat neerkomt op elke twee dagen een rondje aarde.
Wat is de impact van wc-papier op het milieu?
Al dat wc-papier heeft een enorme impact op de natuur. Want slechts de helft van al het wc-papier wordt gemaakt van gerecycled papier. En om een beeld te geven: Voor 1 rol heb je namelijk 140 liter water en 0,7 kg hout nodig.
En het beste advies om het de impact te verlagen zou zijn; verminder het gebruik. Maar als je net zo’n verslinder bent als ik wordt dat een lastige opgave. Op zoek dus maar naar een rolletje wat weinig (of in ieder geval zo min mogelijk) impact heeft. Veranderen gaat in kleine stapjes zullen we maar zeggen.
En in mijn zoektocht stuitte ik op het merk The Good Roll. Hun slogan make the world les shitty vind ik alleen al briljant. En laat me lachen. Ook omdat er steeds meer merken komen die alle waarden waar ik voor sta hebben; duurzaam, design, kwaliteit, humor en iets terug geven aan de mens.
Boomvriendelijk duurzaam wc-papier van gerecycled Europees papier.
De wc-rollen van The Good Roll zijn gemaakt van 100% Europees gerecycled papier. En daarmee is het dus een wc-rol die 100% bomen spaart. Daarnaast werken ze samen met justdiggit om de CO2 uitstoot te compenseren.
Dat is natuurlijk al pure winst. In het hele productieproces worden ook geen schadelijke chemicaliën gebruikt waardoor de footprint zo klein mogelijk blijft.
En dat de rol lekker zacht is voor je billen is natuurlijk ook een must.
Maar daar houdt het feestje niet op. Want ze zijn op een missie. En dat is zoveel mogelijk mensen in de wereld toegang geven tot schone (en veilige) toiletten. Daarom investeren ze 50% van hun netto winst in het bouwen van toiletten in verschillende landen in Afrika.
Dat is nog eens met een goed gevoel op de wc gaan zitten.
En iets totaal anders. En het heeft ook niks met duurzaamheid te maken (juist zelfs niet omdat ze los verpakt zijn) maar de losse rollen zijn verpakt in te lollige verpakking met tekst en prints. Ik word er gewoon blij van als ik de wc binnen wandel. Kreten als ‘pull, fold wipe & Fly’ en ‘you look mangonificient’ laten me gniffelen. Maar vind je dit to much (of pure verspilling) kies dan voor de ‘naked’ versie.
En heb je net als ik een quilty pleasure voor design en humor in huis? Ze hebben ook speciale edities. Oh lord, je kijk op wc-papier zal veranderen.

Duurzaam toiletpapier van 100% bamboe, 0% schuldgevoel (biologisch afbreekbaar).
Kiezen voor wc-rollen van gerecycled papier is een duurzame keuze. Maar het is niet alleen de de bergen afval die we een half moeten toeroepen. Ook het verminderen van de C)2 productie is een belangrijk thema.
En daar komt het toiletpapier van bamboe om de hoek kijken. Bamboe is een perfect voorbeeld van CO2 opvang. Bamboe groeit enorm snel en dat doet het door CO2 om te zetten.
CO2 omzetten wordt door alle bomen gedaan. Alleen bamboe is hier vele malen sneller en beter in dan een gemiddelde andere boom.
Ook genereert bamboe meer stuurstof dan bomen. Kortom een win-win om te gaan voor bamboe als grondstof voor wc-rollen.
Bamboe is een grassoort wat echt heel snel groeit en waar ook super goed papier van te maken is. En is de tijd daar om het bamboe te kappen? Dan groeit het snel en eenvoudig weer terug. Dit is toch wel een kenmerk van duurzaamheid.
En ook niet onbelangrijk, het wc-papier is echt super zacht, stevig, geur-werend, schimmelwerend, antibacterieel en hypo-allergeen. Verreweg mijn favoriet (en ja deze hebben ook kinky verpakkingen als je dat wilt).
Biologisch WC-papier met een missie, veeg voor het goede doel.
Nu is het maken van een duurzame WC-rol al een hele missie op zich. Maar daar stopt de ambitie van The Good Roll niet. En dat is ook waarom ik nog enthousiaster ben over dit merk.
Zelf investeren wij ook terug in microkredieten aan vrouwen. En ik steun (door het kopen van hun producten) graag in ondernemers die net even iets verder gaan om de wereld mooier te maken.
Zoals gezegd steunen ze een deel van hun winst in het realiseren van schone en veilige toiletten in Afrika (via Simavi). The Good Roll Foundation onlangs de ANBI-status 8588 94 178 gekregen. Maar ze doen meer.
Ook leveren ze een maatschappelijke bijdrage in ons eigen land. Ze werken met een sociale onderneming voor het wikkelen en verpakken van een deel van hun producten.
Hierdoor geven ze werk (maar ook de noodzakelijke begeleiding) aan 75 mensen. Mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door fysiek lagen of gewoon wat problemen onderweg ondervinden.
Hun filosofie (en waar ik ook heilig in geloof): iedereen kan waarde toevoegen aan een bedrijf. En zeker met de juiste werkplek en begeleiding.
Dus met zoiets simpels als een duurzame WC-rol kan je een serieuze impact maken. Ik wens iedereen veel plezier met afvegen.
PS: En mocht er ooit nog een serieuze run komen op de rol en wil je voorbereid zijn? Je kunt er ook een abonnement opnemen. Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd omdat ik regelmatig niet in Nederland ben (en de rollen waarschijnlijk het halve huis zouden vullen) maar wie weet is het voor jou de uitkomst.
-
Waarvan is duurzaam wc-papier van gemaakt?
Duurzaam wc-papier kan gemaakt zijn van gerecycled papier. Bij de proces worden er geen bomen gebruikt. Een ander alternatief is een wc-rol van bamboe. Bamboe groeit snel en neemt veel CO2 op uit de lucht (meer dan bomen). Je kan een verschil maken.
-
Waarom kiezen voor biologisch afbreekbare wc-rollen?
Alleen al in Nederland slingeren we zo’n 22.000 kilometer aan wc-papier in het riool. Dat is per per persoon per jaar. Kiezen voor een duurzaam rolletje wat biologisch afbreekbaar is is geen luxe maar een must. Lees er alles over.
-
Hoeveel mensen hebben wereldwijd geen toegang tot wc?
Wereldwijd zijn er zo’n 2,4 miljard mensen die geen toegang hebben tot schone (en veilige) toiletten. Dat is eenderde van alle mensen op aarde. Daar kunnen we wat aan doen.
-
Hoeveel bomen worden er dagelijks gekapt voor wc-papier?
Wereldwijd worden er dagelijks 27.000 bomen gekapt om wc-papier van te maken. Kiezen voor duurzaam en biologisch afbreekbaar toiletpapier is dus zeker geen luxe. En het kan!
-
Wat is eco wc-rol?
Een eco-wc rol is gemaakt van 100% gerecyclede vezels. In dit productieproces wordt geen enkele boom gekapt. Ook is het witte papier chloorvrij gebleekt.