Duurzame werktassen maken het verschil (en ze zijn ook hip).

eco tas

Vrouwen en hun tas. We hebben er wel wat mee. En dat is niet in de laatste plaats omdat we nogal veel met ons meeslepen, ook naar ons werk. Van laptop tot autosleutels en van telefoon tot zakdoekjes. Gemiddeld blijken wij bijna zo’n drie kilo spullen met ons mee ze zeulen elke dag. Daarom is het belangrijk om een goede werktas te hebben. En dan wel eentje die duurzaam is. Maar wat is nou een duurzame tas?

Duurzame werktassen zijn gemaakt van duurzame materialen. Dit kunnen tassen zijn eco vriendelijk gelooid leer. Maar ook tassen van gerecyclede of geupcyclede materialen zijn duurzaam. Tassen van oude autobanden, brandweerslangen, oude cementzakken en zelfs van clipjes van oude blikjes worden nieuwe tassen gemaakt.

Wat voor een soort duurzame werktassen zijn er?

Tassen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Maar in grote lijnen kun je ze verdelen in:

 • Aktetassen
 • Schoudertassen met aparte laptop vakken
 • Rugzakken met laptop vakken
 • Messengers

Hoe kies je de juiste duurzame werktassen?

Zoveel mensen zoveel wensen zullen we maar zeggen. Dat geldt voor  het materiaal van de hippe werktas maar ook zeker voor het formaat van de tas. Maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je het een goede werktas kiest.

 • Het formaat van je laptop (de laptoptas).  
 • De extra spullen die je mee wilt nemen. Denk hierbij aan dossiers, telefoons, kladblokken, opladers. 
 • Heeft de tas goede (en verstelbare) schouderbanden?
 • Heeft de tas aan de buitenkant vakken? Bijvoorbeeld voor als je waterflesjes mee wil nemen of niet steeds hoeft te graaien in je tas op zoek naar de telefoon.

En het is natuurlijk heel persoonlijk wat je wilt van een tas. Maar een duurzame werktassen moetenaansluiten bij jouw behoefte aan wat je allemaal mee wilt nemen. En natuurlijk moet de tas goed en comfortabel te dragen zijn. Met al dat gesleep moeten we wel een beetje zuinig zijn op ons lijf.

It’s all about the bag!

myomy
Duurzame tas voor naar het werk.

Ook het type werk wat je hebt kan hierbij een rol spelen. Een laptop rugzak is dan misschien wat informeler maar je hebt wel altijd je handen vrij. Handig bijvoorbeeld als je veel met het openbaar vervoer reist of ’s ochtends op de fiets springt. Of als je echt meer dan gemiddeld mee moet nemen naar je werk. 

Klassieke tassen van ecoleer zijn absoluut fashionable. Dit soort tassen zie je vaker in het bedrijfsleven en waar mensen met de auto naar het werk komen. Bedenk dus goed wat jouw wensen zijn en hoe je naar jouw werk reist. Een goede tas gaat namelijk wel even mee. En als de tas niet voor je werkt beland die ergens onderaan in een kast. Ook niet zo heel duurzaam. 

Materialen voor een duurzame werktas.

 • Eco leer
 • Gerecycled materiaal
 • Geupcycled materiaal

Wat is eco leer?

Eco leer wordt gemaakt van resten leer (afval) en polyester. Leer wat overblijft na het bijsnijden. Maar ook leer uit gerecycled leer kan hiervoor gebruikt worden. Voor het maken van eco leer worden zo min mogelijk chemische stoffen gebruikt.

Welk gerecycled materiaal wordt gebruikt in duurzame tassen?

Bij recyclen en upcyclen gaat het om het hergebruiken van materialen. En tas van gerecycled materiaal kan er geweldig uitzien. Allerlei soorten materialen kunnen er voor woorden gebruikt. Denk aan autobanden, oude vrachtwagenzeilen of gebruikte cementzakken. Maar ook gebruikte autogordels die gebruikt worden voor de verstelbare schouderbanden. En natuurlijk is het geweldig dat er van afval weer iets nieuws wordt gemaakt. Wij vinden het ook super dat iedere tas hierdoor echt uniek is. 

Een paar duurzame merken die werktassen maken. 

 • MYOMY
 • Ecowings
 • Usedtobe

MYOMY werktas van eco leer

Duurzame werktas van eco leer.

De My Paper Bag Deluxe Office is een trendy shopper van het merk MYOMY. Het hoofdvak sluit middels een ritssluiting. In het hoofdvak bevinden zich drie steekvakken, een ritsvak en een vak afsluitbaar met klittenband. Bij de tas zit een verstelbaar hengsel waardoor de tas ook over de schouder gedragen kan worden. Deze ruime functionele tas is perfect om mee te nemen naar school of werk! Via deze link kom je bij de collectie van MYOMY bij bol.com.

Ecowings werktas van autobanden

Laptop rugzak van oude autobanden.

Stoere en robuuste rugzak met een frontpaneel van autoband. De rugzak beschikt over multifunctionele vakken met ritssluiting. En een hoofdvak met gewatteerd compartiment voor de laptop. Geschikt voor elke professional met een laptop. Ook handig als schooltas. Deze tas van Ecowings shop je bij bol.com.

Usedtobe messenger van ouder cementzakken

Sommige dingen zijn te zonde om weg te gooien. Deze robuuste messenger is gemaakt van gebruikte cementvakken. Of van zakken die door de fabrikant afgekeurd werden omdat ze een druk- of weeffoutje hadden. Het leuke is dat jij juist door deze imperfecties een unieke tas krijgt. Een echte tas met karakter die wel tegen een stootje kan. 

Morethanhip laptoprugzak van gerecyclede cementzakken

Duurzame laptoptas van gerecyclede cementzakken.

Ook deze hippe rugzak heeft het leven te danken aan oude cementzakken. Deze cementzaken komen uit Cambodja en zijn sterk en praktisch tegelijk. Ieder tas is uniek maar de olifant, kameel of adelaar staat wel altijd prominent voorop. Shop deze duurzame rugtas bij bol.com


 1. Wat voor een soort werktassen zijn er?

  In grote lijnen kun je de werktassen verdelen in: aktetassen, schoudertassen met aparte laptop vakken, rugzakken met laptop vakken en messengers. En kies eens voor een duurzame werktas.

 2. Hoe kies je de juiste werktas?

  Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar hier een paar richtlijnen:
  1. Het formaat van je laptop.  
  2. De extra spullen die je mee wilt nemen. Denk hierbij aan dossiers, telefoons, kladblokken, opladers. 
  3. Heeft de tas goede (en verstelbare) schouderbanden?
  4. Heeft de tas aan de buitenkant vakken? Bijvoorbeeld voor als je waterflesjes mee wil nemen of niet steeds hoeft te graaien in je tas op zoek naar de telefoon.

 3. Wat waar wordt ecoleer van gemaakt?

  Ecoleer wordt gemaakt van resten leer (afval) en polyester. Leer wat overblijft na het bijsnijden. Maar ook leer uit gerecycled leer kan hiervoor gebruikt worden. Voor het maken van eco leer worden zo min mogelijk chemische stoffen gebruikt.

 4. Welke materialen worden gebruikt voor duurzame tassen?

  1. Eco leer
  2. Gerecycled materiaal
  3. Geupcycled materiaal