Een duurzamer leven start hier! En is nog eenvoudig ook.

duurzamer leven

Tegenwoordig val je de over de woorden duurzaamheid en een duurzamer leven. Het woord wordt dan ook gretig gebruikt door bloggers, milieu activisten en zelfs grote bedrijven. Je zou het ook wel een heus ‘modewoord’ kunnen noemen.

Ook bij Hippe Meisjes gebruiken we die termen vaak. Maar voor ons is het veel meer dan zomaar een modeterm. Voor ons is het echt een filosofie, een levensstijl, waar wijzelf maar ook de rest van de wereld baat bij heeft.

Een duurzamer leven betekent voor ons dat we prioriteit geven aan het zorgvuldig gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bronnen in plaats deze bronnen uit te putten en enorme bergen afval te creëren voor de generaties die na ons komen. De manier waarop je meer duurzamer kan leven is voor iedereen anders. De één gaat voor zonnepanelen, de ander voor zero waste, en weer een ander zweert fossiele brandstoffen af. Maar het mooie is iedereen kan kiezen voor een meer duurzamer leven.

De geschiedenis van duurzaamheid.

Er wordt aangenomen dat de term voor het eerst werd gebruikt door de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling. Een commissie die vandaag de dag overigens niet meer bestaat. In het rapport ‘ our common future’ werd de term voor het eerst gepubliceerd. Het rapport was bedoeld om milieu gerelateerde problemen in de context van politieke ontwikkelingen te presenteren.

In het rapport worden duurzame ontwikkelingen uitgelegd die we vandaag de dag nog steeds herkennen. Zij omschrijven het als ontwikkelingen die voorziet in de behoefte van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Een duurzame wereld is een plek waar geen armoede of honger is en waar iedereen gezamenlijk toegang heeft tot schoon water, onderwijs, gezondheidszorg en de mogelijkheid heeft om bevredigend werk na te streven tegen een eerlijke vergoeding.

De energie is schoon. Gemeenschappen gaan zorgvuldig om met hun bronnen en de consumptie is verantwoord. Iedereen zet zich in om de klimaatverandering te bestrijden.

Duurzaamheid inlegerden in je levensstijl betekent dat je je bewust wordt van de impact van jouw keuzes op het gebied van voedsel, producten en energieverbruik. The centers for disease control and prevention.

The centers for disease control and prevention.

Enkele statistieken over duurzaamheid en een duurzamer leven.

Een duurzaam leven betekent eigenlijk dat we onze gewoontes van geld uitgeven in de toom houden om ons milieu te beschermen en te verbeteren. Dit houdt in ons dagelijks leven in dat we ons bewust worden van hoe we omgaan met huishoudelijke apparaten, koopgedrag en meer. Het gaat er vooral om dat we erkennen dat sommige bronnen eindig zijn. 

Er wordt er elk jaar 1,3 miljard ton al al het geproduceerde voedsel verspild. Zonde van al onze hulpbronnen. En door al deze massaproductie wordt de natuurlijke voedselvoorziening bedreigd. Al jaren kampen we met overbevissing en vervuilen we de zoetwater reserveren sneller dan dat de natuur zich kan herstellen.

Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Genoeg om het proces te kantelen. Maar wat kunnen we er nu zelf dagelijks aan doen? Lees de onderstaande tips en kijk hoe jij ze kan toepassen in je eigen leven.

Volgens het VN-mllieu programma zouden we in 2050 9,6 miljard mensen hebben. Als je dat even doorrekent dan zouden we 3 planeten aarde nodig hebben om onze huidige levensstijl in stand te houden. Iedereen snap wel dat dit niet een haalbare zaak is. 

Hoe leef ik duurzamer? Tips voor een meer duurzamer leven.

Steeds meer mensen willen graag een meer duurzamer leven. En wij van Hippe Meisjes hopen je ook te inspireren om elke dag betere keuzes te maken. Ieder natuurlijk op zijn eigen manier. En we zien ook veel ontwikkelingen die  ons blij maken.

Geen plastic tassen meer in de supermarkten. Geen plastic rietjes. Veel producten zijn te vervangen door een meer duurzamer alternatief. En wij hopen echt een inspiratie te zijn. Een paar tips om stappen te zetten naar een meer duurzamer leven. 

1. Gebruik minder energie

Het zit ‘m vaak in kleine aanpassingen. Doe de lampen uit als je een kamer niet gebruikt. En vervang lampen voor energiezuinige langen. Ook de thermostaat een tandje lager zetten werk echt. Om jouw ecologische foodprint te berekenen is er een tool. Altijd fijn om inzicht te krijgen.

2. Ga voor minder afval

Het verminderen van afval kan op vele manieren. Ten eerste voedselverspilling. Door je maaltijden echt goed te plannen voorkom je dat er veel eten weggegooid moet worden. Ook bij het bewaren van voedsel kun je afval verminderen. Kies niet voor plastic folie voor het bewaren van eten maar bijvoorbeeld bijenwasdoeken.

Ook op het gebied van persoonlijke verzorging kun je winst halen. In plaats van al die plastic flessen voor shampoo en doucheschuim kun je ook eens kiezen voor shampoobars en zeep. En als je dan toch lekker op dreef bent. Ga dan ook voor plastic vrij hydrateren en kies voor een herbruikbare waterfles. Je hebt ze in alle soorten en maten maar de flessen van water laten geen naar smaakje achter in jouw drankje. 

3. Reis bewuster

Ondanks dat reizen per definitie niet duurzaam is houden wij er wel van. Kies daarom bijvoorbeeld eens voor de trein in plaats van de auto. Ook kun je jouw eigen CO2 compensatie kopen om de uitstoot te compenseren. Bij vliegtuigmaatschappijen kun je dit vaak tegelijk kopen. Ook zijn er al heel veel milieu vriendelijke accomodaties te vinden. Zoals met alles in het leven geldt ook hier. Doe wat in jouw vermogen ligt. 

4. Verander de manier van winkelen

En dit is het thema waar ons hart van shinen. We zijn zeker niet roomser dan de paus en kopen echt nog wel spullen voor in huis of om om onszelf te verwennen. Maar wist je dat er voor praktisch ieder product wel een meer duurzamere alternatief te vinden is? Met Hippe Meisjes proberen we hier een inzicht in te geven. 

Ook zijn er heel veel merken en bedrijven die naar duurzame producten ook de wereld wat mooier willen maken. Denk aan Toms die het one for one principe hanteert. Hippe meisjes investeert 10% van haar winst (wij krijgen een provisie van de verkochte producten) in microkredieten aan vrouwen via Kiva. Laat je inspireren en laten we samen de wereld een beetje mooier maken. Het kan!

Hippe Meisjes investeert 10% van haar winst in microkredieten.

Maak het verschil! Iedereen kan duurzamer leven.

Of je nu een leuke vaas zoekt, een duurzame lamp of een yogabroek van gerecycled plastic. In onze shop vind je de meest hippe producten die net even wat duurzamer zijn. En zo simpel kan het zijn. Laten we allemaal ons steentje bijdragen aan het behoud van moeder aarde. Er is tenslotte geen planet B.


Wat betekent een duurzamer leven?

Een duurzaam leven betekent dat we prioriteit geven aan het zorgvuldig gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bronnen in plaats deze bronnen uit te putten en enorme bergen afval te creëren voor de generaties die na ons komen.

Wat kun je doen om duurzamer te leven?

De manier waarop je meer duurzamer kan leven is voor iedereen anders. De één gaat voor zonnepanelen, de ander voor zero waste, en weer een ander zweert fossiele brandstoffen af. Maar het mooie is iedereen kan kiezen voor een meer duurzamer leven.

Hoeveel voedsel wordt er jaarlijks verspild?

Er wordt er elk jaar 1,3 miljard ton al al het geproduceerde voedsel verspild. Volgens de VN-milieu zouden we in 2050 9,6 miljard mensen hebben. Als we de huidige levensstijl hanteren zouden we 3 planeten aarde nodig hebben. Tijd om te veranderen!