De schadelijke gevolgen van ons plastic gebruik worden steeds meer bekend. Maar gelukkig kunnen we er iets aan doen om ons plastic verbruik drastisch te verminderen. Vijf eenvoudige tips die jij kunt toepassen in het dagelijks leven om zelf minder plastic te verbruiken lees je in deze blog.
En het begint bij bewustzijn. Want plastic is niet biologisch afbreekbaar waardoor vele generaties na ons nog met de gevolgen zitten. Het is dus echt belangrijk om daar iets aan te doen. En dat kan in eenvoudige stappen. Kies eens voor duurzame flessen. Shop geen rietjes en maak je maandelijkse cyclus plastic vrij.
Let er bijvoorbeeld maar eens op hoeveel plastic je ongemerkt (en vaak ook nog ongevraagd) uit de supermarkt mee naar huis brengt. Je zult er waarschijnlijk van schrikken. Maar met een paar aanpassingen in je leefstijl kun jij een verschil maken.
En dat kan al met hele eenvoudige stappen. Want elke stap die je zet om jouw plastic afval te verminderen (en goed te recyclen) kan een impact maken. Zet jij vandaag ook je eerste stappen naar een meer plastic vrij leven?
Verminder plastic voor eenmalig gebruik met de volgende tips:
1. Zeg nee tegen plastic rietjes!
Wetenschappers hebben ingeschat dat een plastic waterfles zo ongeveer 450 jaar nodig heeft om door de natuur afgebroken te worden. Dat is toch niet te bevatten? Generaties lang zullen er nog last van hebben.
En dat nog blijven er kleine deeltjes plastic achter in ons ecosysteem, ook wel microplastics genoemd. De kleine deeltjes plastic bevatten nog steeds schadelijke stoffen en vormen een bedreiging voor dieren en daarmee dus ook indirect mensen
Dus voorkom zoveel mogelijk het gebruik van eenmalig plastic. Zeg bijvoorbeeld nee tegen de plastic rietjes.
Maar neem bijvoorbeeld ook jouw eigen duurzame waterfles mee als je op pad gaat. Of schaf zo’n handige herbruikbare groentezak aan als je lokaal jouw groentes koopt. Het vergt wel enige aanpassing in je routines maar moeilijk is het niet.
2. Een plastic vrij leven met kinderen!
Met kleine veranderingen ben jij op weg naar een meer plastic vrij leven voor jouw kinderen. Gebruik bijvoorbeeld glas, roestvrij staal en hout waar mogelijk voor kinderproducten.
Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat de chemische BPA dat in plastic zit schadelijke effecten heeft. Op mens en op de natuur. Zo zijn er effecten bekend dat BPA hormoon en hersen verstoringen kunnen geven als BPA in ons lijf komt.
BPA vrije producten kopen is dus goed voor jezelf, je kinderen en het milieu.
Kies voor je kinderen plastic vrij door over te schakelen op glazen of roestvrijstalen babyflessen. En investeer in alternatieven voor fopspenen zoals die van siliconen.
Ook veel speelgoed is gemaakt van plastic. En veel van het speelgoed verdwijnt bij de kleintjes ook regelmatig in de mond. En zo komen de schadelijke stoffen snel in het lichaam terecht. En alhoewel de meeste kinderen spontaan vrolijk worden van al dat plastic, gezond is het niet.
Er zijn wel genoeg alternatieven om het plastic speelgoed te vervangen. Bijvoorbeeld door speelgoed van hout. Of kies voor merken die BPA-vrij plastic speelgoed maken. Geef jouw kleintje en de aarde de aandacht die ze verdienen.
3. Hoe kunnen we plastic recyclen?
Er is nu al heel veel plastic op onze aardbol. En de vraag die dan al snel omhoog komt is: wat doen we met al dat plastic afval? Helaas beland veel in onze mooie oceanen. Gelukkig zijn er projecten zoals ocean clean up en plastic soup foundation die zich inzetten om onze oceanen weer plastic vrij te maken.
Maar er zijn ook innovatieve bedrijven die van afval plastic weer mooie nieuwe producten maken. Je kunt hierbij denken aan hippe skateboards maar ook buitenkleden gemaakt van rietjes.
Maar ook grote bedrijven zoals Adidas gebruiken nu gerecycled plastic. En ook innoveren zij hun productiemethoden om het probleem van plastic in onze oceanen aan te pakken.
En het is zeker nog geen gemeengoed, helaas. Maar ik zie wel steeds meer bedrijven die oog hebben om wat te doen aan het plastic afval. Zo zijn er bijvoorbeeld ook overal shampoo bars te koop zonder plastic ingrediënten en plastic verpakking.
Alles helpt op onze mooie natuur te beschermen tegen enorme bergen plastic.
4. Kies voor cosmetica producten zonder microplastic.
Er gaat niks boven jezelf af en toe eens lekker verwennen met een scrub. Maar weet je wat jouw huid eigenlijk zo lekker scrubt? Ja, hele kleine deeltjes plastic. Of wel microplastics.
En die wrijven we zo onze huid in. En alsof dat nog niet erg genoeg komen al deze plastic deeltjes terecht in onze watervoorziening, onze rivieren, en onze oceanen.
Dit plastic komt terecht in de vissen die wij uiteindelijk weer opeten. En zo is de vicieuze cirkel compleet.
Let er in de winkel dus goed op dat je een natuurlijk scrub koopt. Zelf maken is trouwens ook heel makkelijk. Denk hierbij aan zeezout, koffie en kokosnoot schalen. Deze ingrediënten zijn niet alleen van de aarde, maar ze brengen ook geen schade terug aan de aarde.
5. Natuurlijke menstruatieproducten maken jouw maandelijks cycles plastic vrij.
Zelfs onze maandelijkse cycles (voor de vrouwen onder ons) maakt deel uit van de plastic crisis. Ja, mooier is het helaas niet. Het goede nieuws is wel dat er een hoop plastic vrije oplossingen zijn. Probeer zeesponstampons, menstruatiebestendig ondergoed ,of herbruikbare cups eens.
Voor de avonturiers is er de klassieke Diva Cup. De Diva Cup-technologie is oorspronkelijk gemaakt in de jaren 30 en tegenwoordig zijn deze herbruikbare cups gemaakt van siliconen van medische kwaliteit, waardoor ze lang meegaan en uiterst herbruikbaar zijn.
Een vergelijkbare aanpak voor de extra milieubewuste vrouw zijn zeesponstampons. Ze zijn extreem absorberend en vrij van alle chemicaliën. Een winsituatie zowel voor jou als je omgeving. Uiteindelijk gaat het om wat goed voelt voor jou en je lichaam, maar rekening houdend met wat langdurige effecten kan hebben.