Redenen waarom je beter kunt kiezen voor plaids van biologisch katoen.

duurzaam plaid katoen

Het is altijd fijn om een katoenen plaid in huis te hebben. Een lekker duurzaam plaid voor al die momenten dat het wat kouder wordt. Heerlijk om mee op de bank te zitten lezen of je favoriete serie onder te kijken. En met de energieprijzen van vandaag is het hebben plaids van biologisch katoen geen overbodige luxe. 

Plaids van biologisch katoen zijn gemaakt van duurzaam geteeld katoen. Bij biologisch geteeld katoen wordt er gebruik gemaakt van technieken en grondstoffen die een zo laag mogelijke impact hebben op mens en natuur. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden en chemicaliën. 

Wat is katoen en waarvoor wordt het gebruikt?

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels van deze plant kunnen tot draden worden gespannen. Katoen wordt veelal gebruikt in kleding maar ook in interieur textiel vind je het veel terug. 

Voordelen van (duurzaam) Katoen?

 • Ademend
 • kleurecht
 • Waterafstotend
 • Neemt goed vocht op
 • Licht
 • Relatief goedkoop
 • Voelt zacht aan

Nadelen van (duurzaam) katoen?

 • Kreukt
 • Kan krimpen
 • Niet vormvast
 • Kan gaan pillen 
Klippan plaid van katoen.

Wat is het GOTS keurmerk?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standaard. En dit is een keurmerk dat eisen stelt aan alle fasen in de textielketen. Van het verbouwen van katoen tot aan de fabrieken en naaiateliers. Met als doel een zo laag mogelijke impact op mens en milieu. Dus geen gebruik van pesticiden. 

Ook hebben de fabrieken de verplichting om een duurzaam afvalwater systeem te gebruiken en zuinig met energie om te gaan. Ook zijn de arbeidsomstandigheden gewaarborgd van alle mensen in de keten. Iedereen heeft echt op veilige en gezonde werkomstandigheden. 

Wat is het verschil tussen katoen en biologisch katoen?

Normaal gesproken gaat de katoenteelt gepaard met het gebruik van pesticiden. Bij biologisch geteeld katoen wordt er gebruik gemaakt van technieken en grondstoffen die een zo laag mogelijk impact hebben op mens en natuur. Zo wordt biologisch katoen verbouwd zonder gebruik van pesticon en zonder het toevoegen van chemicaliën.

En de impact is groot. Voor de productie van gewoon katoen wordt er relatief veen land, water en chemicaliën gebruikt. En omdat katoen één van de meest gebruikte grondstoffen is heeft het omschakelen naar biologisch enorm veel positief effect.

Per jaar wort er per bewoner op aarde zo’n 3,5 kilo katoen verbouwd. En per hectare wordt er voor de teelt van katoen meer pesticiden gespoten dan op ieder ander landbouwgewas. 

En dan hebben we het alleen nog maar over het verbouwen. Ook in de processen daarna worden ontzettend veel schadelijke stoffen gebruikt. Denk aan het kleuren, bleken, en strijkvrij maken van textiel. Al deze stoffen komen terecht in het water, de grond en in de lucht. Kiezen voor duurzaam katoen heeft dus gelijk een positieve impact. 

Waar kun je duurzame plaids van biologisch katoen voor gebruiken?

Eigenlijk kun je niet zonder een paar lekkere plaids. Ze zijn ideaal zowel in de zomer als de winter. Al kies je het materiaal van de plaid daar wel een beetje op uit. Zo is een wollen plaid lekker warm en zeer geschikt in de winter. Terwijl een katoenen plaid super goed werkt in de zomer. Heerlijk om even onder te kruipen als je buiten aan het genieten bent van een ondergaande zon.

Maar duurzame plaids van katoen zijn ook een hip en trendy woonaccessoire. Drapeer ‘m over de bank voor wat extra kleur in het interieur. Maar je kunt ‘m ook als sprei op het bed leggen. Ook ideaal als de avonden weer eens wat kouder worden.  Bekijk onze hele collectie duurzame plaids.

Eco katoenen plaids van Klippan

klippan plaids duurzaam
Duurzame katoenen plaids van klippan.

De katoenen plaids collectie is gemaakt van biologisch eco katoen. Binnen het bedrijf worden er geen concessies gedaan op de kwaliteit als op het milieuvriendelijk maken van de plaids. Hun energieverbruik is de afgelopen 5 jaar gedaald met 50% En de plastic verpakkingen zijn nu volledig biologisch afbreekbaar.

Plaids van gerecycled eco katoen.

Naast dat je een plaid kunt kopen van biologisch geteeld katoen kun je er ook voor kiezen om een plaid te kopen van gerecycled katoen. Ook heel hip en duurzaam. En net zoals bij de eco katoenen plaids is er op het gebied van gerecycled katoen ook veel hippe plaids te vinden. 

Ook deze plaids van In te Mood Collection zijn gemaakt van gerecycled katoen. Hip en duurzaam je huis inrichten was nog nooit zo leuk. 

Plaids van In the mood.

Dit plaid is gemaakt van milieuvriendelijk gerecycled Eco katoen en voelt lekker zacht aan. Met een trendy ontwerp en kwastjes, is deze deken een perfecte keuze om een vleugje kleur, textuur en warmte aan je interieur toe te voegen. Het is wasbaar op maximaal 40 ℃.