5 Redenen waarom een kamerplant jou gezond maakt.

kamerplanten maken je gezond

Waarschijnlijk heb jij ook wel een paar planten in huis staan. Uit onderzoek blijkt dat vooral de vetplanten hip zijn onder de Nederlanders. En dat zal niet in de laatste plaats liggen aan het feit dat ze gemakkelijke in leven te houden zijn. Maar koester je planten want ze zijn echt goed voor je gezondheid. 

Kamerplanten leveren zuurstof aan de ruimte. Ze zuiveren de lucht. Daarnaast verlagen ze jouw stressniveau en laten ze jouw productiever zijn. En met al dat thuiswerken kunnen we dus wel een paar planten extra gebruiken met z’n allen. 

En natuurlijk zijn planten een leuke accessoire in het interieur. En ze zijn zeker ook trendgevoelig. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat je de plant in de kliko moet gooien als de trend voorbij is. Integendeel. Er is altijd ruimte voor meer planten. En hou je van trends, zet ze af en toe in een nieuwe pot of mand. 

Vijf redenen om nog meer planten in huis te halen. 

1. Planten helpen je ademen .

Iedereen heeft zuurstof nodig. Het is daarom ook heel belangrijk dat de ruimtes waarin wij leven ook voldoende zuursof bevatten. Ja, zelfs de badkamer. 

De kamerplant voorziet ons van goede zuurstof en neemt de koolstofdioxide uit de ruimte. Een must dus. Dus wil je fit en effectief thuiswerken? Neem dan een paar extra planten in huis. 

En op grote schaal zijn het ook de bossen die ons wereldwijd van zuurstof voorzien. De koolstofdioxide die in de lucht komen door bijvoorbeeld uitlaatgassen worden door bossen omgezet in zuurstof. Van levensbelang dus. Ook binnenshuis. 

2. Planten voegen vocht toe aan de lucht.

Tien procent van het vocht in de lucht wordt daar door planten gebracht. Ze hebben water nodig om te leven. Planten halen water uit de bron (je gieter of regen), nemen wat ze nodig hebben en transpireren het naar buiten. 

Als je in de winter een droge huid hebt, of in een droog klimaat leeft, zijn planten je vrienden. Het hebben van planten zoals varens, die veel water nodig hebben, verhoogt de algehele luchtvochtigheid in uw huis zonder dat het vochtig aanvoelt.

3. Planten zuiveren de lucht van chemicaliën.

Zelfs als je milieubewust bent en probeert om geen schadelijke chemicaliën in huis te hebben, is het erg moeilijk om volledig vrij van chemicaliën te zijn. Chemicaliën zijn te vinden in de verf op je muren, de cosmetica op je gezicht en het voedsel in de supermarkt. 

Planten kunnen helpen de lucht te reinigen van schadelijke chemicaliën. 

  1. Zo zuivert de sappige aloë vera de lucht van formaldehyde en benzeen, die je terugvindt in verf of schoonmaakmiddelen. 
  2. De levendig gekleurde Gerbera-madeliefje kan trichloorethyleen verwijderen, wat een bijproduct is van chemisch reinigen. 
  3. De Spiderplant kent vele namen. In Nederland heet deze plant ook wel Sprietplant of de Vliegende Hollander. De lange bladen halen formaldehyde, benzeen en xyleen uit de lucht. Een wonder op zich. En deze plant is ook bijzonder geschikt voor degenen zonder groene vingers. Hij vergeef het je als je ‘m soms geen water geeft. 
  4. De Eucalyptus staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt voor mensen die last hebben van ademhalingsproblemen. De plant activeert je neusholtes wat het afweren tegen aandoeningen van de luchtwegen helpt. 
  5. Voor de Bamboe Palm heb je wellicht een iets groter huis nodig want hij kan nogal groeien. Deze plant werkt al natuurlijke luchtbevochtiger en verwijderd benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht. 

4. Levend groen in huis verlaagt je stress.

Planten hebben niet alleen invloed op de lucht om je heen, ze hebben ook effect op jou. Een studie toonde aan dat de aanwezigheid van planten stress, bloeddruk en pijngevoelens in ziekenhuisomgevingen verlaagde. 

Een ander onderzoek toonde aan dat de hersteltijd van een patiënt veel korter was als ze planten verzorgden. Wat werkt in een ziekenhuis, werkt ook voor in huis. We kunnen allemaal wel wat stressverlichting gebruiken. Ik tenminste wel. 

5. Geheugen en productiviteit worden gestimuleerd door planten.

Verbazingwekkend genoeg is gebleken dat de aanwezigheid van planten je geheugenretentie met maar liefst 20 procent verhoogt. De toename van het geheugen is een van de vele factoren die leiden tot een hogere productiviteit. 

Herinnering en nauwkeurigheid worden verbeterd door de aanwezigheid van decoratieve kamerplanten in bijvoorbeeld een kantoor. Elke plant die u koopt, is daarom een investering in uw algehele prestaties op het werk en thuis. 

Planten bieden uitstekende voordelen bij het verbeteren van de atmosfeer om u heen, uw gezondheid en uw algehele prestaties. Ze zijn een van de beste dingen die u kunt doen om uw leven op het werk en thuis te verbeteren.