Wist je dat wij gemiddeld per persoon 150 plastic flesjes per jaar gebruiken? Dat is ongeveer 3 flesjes per week. En dat is een hoop afval. Maar dat is niet alles. Via de plastic flesjes krijgen wij ook chemische stoffen binnen. Ook wel BPA genoemd. Waar wat houdt dat eigenlijk in? Wat is een BPA vrije waterfles?
Een BPA vrije waterfles is een fles die geen BPA, Bisphenol A, bevat. Het is dus een waterfles zonder schadelijke grondstoffen die in jouw watertje terecht komen. Maar BPA zit in veel meer dan je in eerste instantie zou denken.
Wat is BPA plastic?
BPA is de afkorting van Bisphenol A. BPA is een weekmaker en wordt veel gebruikt om plastic en kunststof elastisch te maken. Ook wordt BPA gebruikt als coating van voedselverpakkingen om het voedsel te beschermen tegen bacteriën en zo de houdbaarheid te verlengen.
Het gebruik van BPA heeft wel nadelen. Wanneer bijvoorbeeld een plastic fles lang wordt gebruikt of wordt verwarmt laat het BPA los en komt in ons voedsel terecht. In in grote hoeveelheden is dat niet echt gezond, stelt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Waar zit BPA allemaal in?

Wij hadden er nooit zo over nagedacht. Maar na enig onderzoek blijkt het eigenlijk in ontzettend veel dagelijkse producten te zitten.
Dit zijn verpakkingsmaterialen die we (dagelijks) gebruiken en die BPA bevatten:
- De bekendste zijn de plastic flessen.
- Sap pakken.
- Blikjes frisdrank.
- Plastic bestek.
- Verpakkingen van magnetron maaltijden.
- Kranten.
- Blikjes tonijn.
- Plastic kinderspeelgoed.
- Lenzen en brillen.
- Tandvullingen en implantaten.
- Fietshelmen.
- Plastic in mobiele telefoon, laptops en iPads.
En nog eentje die je onaangenaam zal verassen. Ook het kassabonnetje is voorzien van BPA.
BPA in baby flessen verboden sinds 1 juni 2011 in heel Europa.
Hoe weet je of iets BPA vrij of veilig is?
Gelukkig zijn er al veel BPA-vrije producten te koop. En niet alleen voor de duurzame waterflessen. Maar hoe zie je nou of er wel of geen BPA in zit?
Op de onderkant van de meeste plastic producten staat een cijfer. Hieronder een voorbeeld van de iconen die gebruikt worden om de codes voor plastic te zien. De meest veilige codes zijn 1 t/m 4. Als is het niet kopen van plastic natuurlijk altijd het beste alternatief.

Er zijn 7 verschillende recycle codes van plastic
1. Code 1; Polyethyleen tereftalaat of PET). Relatief veilig
Dit is relatief dun plastic wat je vooral ziet in plastic limonade flesjes. Het eenmalig gebruik zijn ze veilig. Alleen het regelmatig her vullen kan ervoor zorgen dat het plastic de schadelijke stoffen kan gaan lekken. Deze zogenoemde PET-flessen zijn wel eenvoudig te recyclen (als je ze wel op de goede manier weggooit). Helaas slingert er nogal wat rond in onze oceanen en bossen.
2. Code 2; hoge dichtheid polyethyleen of HDPE. Veilig
Dit is een wat dikker en ondoorzichtig soort plastic. Je komt dit vooral tegen in flessen sap, speelgoed, en in shampoo flessen. Het gebruik hiervan is veilig en het plastic is ook te recyclen.
3. Code 3; Polyvinyl chloride of PVC. Vermijden
Dit is een plasticsoort die je vind in onder andere douchegordijnen en flessen schoonmaakmiddelen. Bij het maken hiervan komt een schadelijke stof dioxine vrij. Slecht voor milieu maar zeker ook slecht voor de mensen die het product moeten maken.
4. Code 4; lage dichtheid polyethyleen of LDPE. Veilig
Deze vorm van plastic kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Het is een zacht soort plastic wat ook vaak wordt gebruikt in verpakkingen. Dit is één van de veiligere plasticsoorten en kan ook gerecycled worden.
5. Code 5; Polypropeen of PP. Veilig
Dit is een wat harder soort plastic wat gebruikt wordt in bakjes en lunchboxen en rietjes. Ook dit plastic kan gerecycled worden.
6. Code 6; Polystyreen of PS. Vermijden.
Hoewel je deze vorm van plastic beter kunt vermijden wordt het wel veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de bakjes in de supermarkt waar vlees in zit en de plastic dozen voor eieren. Maar ook het wel bekende frietbakje valt in deze categorie. Bij verhitting kunnen er schadelijke stoffen, zoals styreen en benzeen, vrij komen. Daarnaast is polystyreen ook extreem belastend voor het milieu. 71% van al het plastic dat in onze mooie oceanen ronddrijft is van dit soort.
7. Code 7; overig. Vermijden tenzij het biologisch afbreekbaar is.
Dit is wel wat je kan noemen de vergaarbak. Al het plastic wat niet valt onder code 1 t/m 6 komt hier terecht. Klein details; ook het biologisch plastic wordt onder deze noemer geschaard. En dat is natuurlijk raar. En ook zonde want biologisch plastic kan een goed alternatief zijn.
Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs, dan wel uit cellulose. Het zijn in feite kunstmatige biopolymeren. Ook word
Helaas staat op veel verpakkingen nog geen code. De meest veilige optie is daarom altijd vermijd de plastic verpakkingen. En gebruik alleen plastic producten als je de code goed kunt achterhalen. En gelukkig zijn er inmiddels ook veel alternatieven op de markt.
Hoe BPA in ons lichaam komt, en ook hoeveel, heeft veel te maken met onze leefstijl.
Tips om BPA te vermijden:
- Koop geen verpakt voedsel. Maar koop zoveel mogelijk vers.
- Drink geen water uit plastic flessen maar koop een duurzame BPA vrije waterfles. Klik hier om onze duurzame waterflessen te bekijken!
- Bewaar eten niet in plastic dozen maar koop er een paar van glas.
- Eet geen vis uit blik. De concentratie BPA in conservenblikken is namelijk relatief hoog.
- Verwarm geen geen in plastic verpakkingen in de magnetron.
- En dan het kassabonnetje. Hopelijk doe je nooit meer (net zoals wij wel eens deden) het bonnetje in je mond omdat je nog snel even wat moet inpakken.
- Neem je eigen duurzame boodschappen tas mee. Zo voorkomen we een enorme afvalberg aan plastic. Bekijk onze duurzame boodschappentassen die gemaakt zijn van gerecycled plastic.
- Gebruik geen plastic wattenstaafjes meer.
Helemaal leven zonder plastic en BPA is niet mogelijk. Maar door elke keer iets kleins te veranderen in jouw leefstijl verander je de wereld al ten goede. En één kleine stap is al de plastic waterfles vervangen door een duurzame variant.
Wat is een BPA vrije waterfles?
1. Dopper, in alle mogelijke kleuren.
Is ie mooi of niet? Sterk, stoer, robuust.
Dopper zet zich in om iedereen er bewust van te maken wat onze impact is op het milieu. En dan vooral de enorme berg plastic afval die wij met elkaar produceren.
Bij Dopper zetten zij zich dan ook in om te gaan voor duurzaam plastic en dat her te gebruiken. Het is wat je noemt een echte social enterprise.
Waarom ze het doen?
- Wereldwijd wordt slechts 1% van dit plastic gerecycled.
- 50% van het plastic wordt na gebruik direct weggegooid.
- Per dag verdwijnen er vrachtladingen plastic (vaak onbedoeld) in onze oceanen; via straat, sloot, rivier en zee.
- In de vijf grote oceaangebieden waar dit plastic zich concentreert zit soms wel 36 keer meer plastic dan plankton.
- Het plastic komt in kleine deeltjes via zeeleven en vogels in onze voedselketen terecht.
- 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren worden jaarlijks gedood door het plastic in onze oceanen.
- En oh ja, voor de productie van 1 plastic flesje is 1 liter water en 1 liter olie nodig.
2. EQUA, duurzame waterflessen van glas.
Wist je dat tot 60% van je lichaam uit water bestaat? Het betekent dat een goede hydratatie een belangrijke rol speelt in onze gezondheid.
Deze waterflessen van glas van EQUA zijn de manier om jezelf goed te hydrateren. De flessen zijn gemaakt borisaatglas en 100% lekvrij. En weet je wat ook fijn is? Door het gebruik van glas heb jij geen nare smaakjes in jouw favoriete drankje.
EQUA wil graag een mooie stijl waterflessen maken met aandacht voor onze omgeving. Ethiek voor het maken is dan ook belangrijk. De flessen worden op een natuurvriendelijke manier gemaakt door het gebruik van duurzame materialen. Maar ook door de ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden.
De hoezen van de fles houden de drankjes lekker koel of warm. Ook beschermt de hoes tegen stoten. Zo kun jij onderweg genieten van een heerlijk drankje. De handgemaakte hoes heeft oog voor detail. Zo heb jij iets moois en iets duurzaams.
3. Chilly’s bottle hebben een uniek design
Met deze originele thermosfles heb jij altijd een warm of koud drankje bij de hand. Super handig voor onderweg. Hij is gemaakt van staal en heeft een handig formaat ( 500ml) zodat je ‘m makkelijk mee kunt nemen. Drankjes blijven tot 24 koud en tot 12 uur warm in deze duurzame eco travelmug.
Bij Chilly’s zijn ze op een missie. Zij streven er namelijk naar om producten te ontwerpen en produceren die goed mixen met een actieve stedelijke levensstijl die ook duurzaam zijn. Producten die je goed kunt hergebruiken en allemaal BPA vrij. Zo ook deze duurzame eco travelmug.
Alle duurzame flessen hebben zijn voorzien van een dubbelwandig vacuüm technologie waardoor jouw drankje altijd op de juiste temperatuur is. En door een duurzame fles te (her) gebruiken bespaar je enorm op de hoeveelheid plastic afval. Leuker kunnen we het niet maken.
4. Corkcircle, 100% recyclebaar
Met deze Corkcicle heb jij altijd jouw favoriete drankje onderweg, en dat op de juiste temperatuur. In deze thermosfles blijven de drankjes tot wel 25 uur koud of tot 12 uur warm. Hij is gemaakt van driewaardig staal en ook nog eens 100% recyclebaar.
Het verhaal van Corkcicle begon met de behoeft om de wijn op een perfecte temperatuur te houden. Na talloze prototypes werd de basis van Corkcicle gelegd. En het is een lange weg geweest. Maar de missie is eigenlijk altijd gelijk gebleven. Genieten van de momenten die belangrijk voor je zijn.
Ook zijn zij ervan overtuigd dat de wereld een verfrissende en inspireerde wereld moet zijn. Daarom doen zij geven zij ook graag wat terug. En dat in de vorm van water. 5% Van alle verkopen gaat rechtstreeks naar een non-profit organisatie die schoon drinkwater geeft aan mensen in nood.